Szlalomparti a Rakparton

Az Országos Szlalom Bajnokság második versenyét Budapesten rendezték a nagymultú Rakparti Szlalomparty-val karöltve. Ezt a versenyt már 1965 óta minden évben a budapesti Műszaki Egyetem előtti parkolóban kialakított pályán rendezik. Még anno Ferjáncz Attila sokszoros rallye-bajnok is itt indult. 2007 után a metró építkezés miatt kimaradt néhány év, de 2013-ban ismét partiztak a szlalomosok.

Április 21-én igazi tavaszi időben érkeztek meg már korán reggel 7 óra körül a versenyzők és autóik. A hely szűke miatt igen szorosan és okosan kellett elhelyezni a versenyautókat és a szervizautókat. A futamra 98 nevezés érkezett.

A Track Racing csapat két versenyzője Sződy Szabolcs és Sződy Zsolt bizakodó volt a versenyt illetően: ”Anno még 2000-ben itt debütáltunk életünk első autóversenyén. Sok emlékünk kötődik ide. Izgalmas futamok és jó hangulat jellemezte és jellemzi ezt a versenyt számunkra. Itt nőttünk fel, és léptünk ezután feljebb és feljebb a szamárlétrán, amíg végül az országos bajnokságban elindultunk, majd bajnokok lettünk. Jelenleg ennek megvédésén dolgozunk. A gyalogos pályabejárás alapján nem is annyira bonyolult a pálya, de mindenképpen figyelni kell majd. Más jellegű, mint a pályaversenyek. Nem titkolt célunk a dobogós helyezés, mitöbb a győzelem.” – nyilatkozták a Sződy fivérek.

DSC_0589

Edzőkör itt nem volt, ezért a versenyzői eligazítás következett, majd az első futam. Szabolcs 17-es rajtszámmal kezdte meg a versenyt: „Elsőre a hibamentes kör volt a célom. Mivel edzőkör nincs, az első mért körben kellett kitapasztalni mindent. Az ívek meghatározzák a tempót, bár próbálgattam a kézifékes fordulást, nincs sok értelme. 1 perc 11 másodperces köridőmmel elégedett vagyok, de gyorsulnék még egy kicsit.” – mondta Szabolcs.

DSC_0391

Zsolt a 30-as rajtszámmal vágott neki: „A bójákra kell nagyon figyelni. A szűk ívek miatt hamar el lehet találni, ha nagyobb tempóval érkezünk féktávon. Néha a kézifékhez nyúltam, bízva a gyorsabb fordulásban, de nem mindig jött össze.” – így Zsolt. Körideje 1:14 mp lett.

Szabolcs második körében javított 9 tizedet. 1:11:09-es idejével pillanatnyilag a vezető helyen állt ebben a futamban. Zsolt szintén faragott 1 másodpercet. 1:13-as köridőt ért el.

Az ebédszünet helyett minden kör után látványos autós bemutató következett a nézők nagy örömére.

A harmadik és egyben utolsó körében Szabolcs még hozott két tizedet, így a verseny összes körében vezetett. Egyenletes tempót diktálva, hiba nélkül teljesítette ezeket: „Szinte ugyanolyan köridőket mentem, pár századtól eltekintve. Egy másodpercen belül mozogtam, természetesen körről-körre jobbat elérve. Így az összesített eredményem alapján is az első helyen értem célba.2009 ősze óta nem nyertem futamot, igaz közben két évet más kategóriában mentünk. – így Szabolcs, aki az 1:10 mp-es eredménnyel teljesítette a harmadik kört.

DSC_0605

Zsolt legjobb köridejét érte el: ”Tetszett a pálya, de valahogy amiatt, mert igen szűk volt főleg a hátsó visszafordító, nagyon centizni kellett. Ezért ott maradt pár másodperc, nem tudtam jobb köridőket futni. Ettől függetlenül nagyon jó volt a vonalvezetés.” – mondta Zsolt, akinek körideje 1:12 mp lett.

DSC_0671

A 30 perces óvási időt eltelte után várták a díjkiosztót a versenyzők és csapattársaik. Sződy Szabolcs az S1 kategóriában az első helyet, fivére Zsolt a második helyet szerezte meg. Ezzel a bajnoki tabella sorrendje változott. Szabolcs vezeti a kategóriát, megelőzve két ponttal Zsoltot.

DSCF8944

Pontállás:

Sződy Szabolcs       9 pont

Sződy Zsolt            7 pont

Csíkos Balázs          5 pont

Kecskeméti Gyula     5 pont

 

A Track Racing versenyzőinek napi összefoglalóját olvashatják:

„Bár fárasztó hetünk volt, a mai nap is hosszú volt nagyon örülünk az eredményeinknek. Jól éreztük magunkat. Külön öröm, hogy új támogatónknak, ami egy könyv, rögtön kettős győzelemmel bizonyíthattunk. Nagyon sok néző látogatott ki, 3-4 sorban álltak a kordon mögött. Gumijaink a picit poros aszfalton is jól tapadtak, különösebb melegedést sem tapasztaltunk. Itt egy kicsit alacsonyabb nyomással kellett mennünk a kanyarok miatt. Ennél optimálisabb hőmérséklet és időjárás nem lehetett volna. Két futam után vezetjük a kategóriát a bajnokságban. Várjuk a májusi Közép-európai futamot. – foglalták össze a nap eseményeit a Sződy fivérek.

DSCF2108

A bajnokság harmadik futama a Kakucs Ringen lesz május 12-én. Beszámolónkat honlapunkon olvashatják a futam után.

Fotók: Czárl Adrienn – Track Racing

 

Kapcsolódó képek:

A visszajelzés le van zárva.

Készült: 2013 április 24 - 23:54. - Kategória: Versenyeink, Versenyzői blog
Hozzászólások követése a témában: RSS 2.0

 
Pillanatnyilag sem válaszok, snemPingek írása nem lehetséges.

A visszajelzés le van zárva.