KartFarm Csapatverseny – A négy muskétás

Október utolsó szombatján rendezték a KartFarm Evo 6 Kupa csapatversenyét. Ez a futam már a bajnokságon kívül és pontozás nélkül zajlott, ám annál nagyobb érdeklődést és várakozást mutatott. A szezonzáró versenyen 8 csapat indult, egységenként 4 versenyzővel. A csapatok maguk állították össze versenyzőiket, illetve határozzák meg a váltók sorrendjét.

A hűvös, őszi reggelen már korán reggel érkeztek a versenyzők és kisérőik. A regisztráció után a súlyozás következett. Ez a csapatok összsúlyát jelentette. A minimum 80 kg / fő volt az átlag. A könnyebb versenyzők plusz súllyal indultak.

Sződy Szabolcs, a Track Racing csapat versenyzője most egy másik csapat neve alatt vett részt a megmérettetésen: „Eredetileg saját csapattal terveztem az indulást ezen a futamon. De közben ez nehezebben jött volna össze, és kaptam egy felkérést. Igent mondtam, így most az Opel Manta Rallye Team négyesével próbálunk helyt állni a versenyen. Kíváncsian várom, milyen lesz ez a versenynap…? Ilyen jellegű versenyen először indulok.” – mondta Szabolcs a nap elején.

A négyes első indulója Horváth Norbert már napsütésben várta a rajtot a hetedik helyről. Ennél a csapatversenynél megszokott, hogy a gokartokat a rajtrács mellett, azaz a pálya szélén helyezik el menetirányba, majd a pálya másik oldaláról futva ülnek be a pilóták és indulnak el. Ez így is történt, de a futamot pár körrel az első sikeres rajt után megállították. Ugyanis a versenyt vezető gokart füstölni kezdett. Mint kiderült a javítás során, csupán csak sok olajat kapott a motor, ezért a verseny pillanatnyi állása szerint folytatták repülőrajtos újraindítással a futamot. Még egy rövidebb géphiba kiállást és új rajtot követően azonban a 3 órás száguldás gond nélkül folytatódott.

DSC_0058      DSC_0209

A Horváth Norbert, Baukó Levente, Sződy Szabolcs és Szuppinger Szabolcs alkotta négyes első váltója 20 perc után kezdődött. A kötelező félperces bokszutcában eltöltött idő után Baukó hajtott a versenypályára. A jó köridők ( 24.2 másodperc ) mellett néhány igen izgalmas csatát vívott más csapatok versenyzőivel. Majd szintén cserére kiállt. Most Sződy hajtott a pályára és pont egy „üres” szakaszon versenyzett jó néhány körön keresztül, nem zavartatva magát senkitől. Később azonban a jó köridők ellenére ( 23.9 mp ) beérték és elkezdték lekörözni. Természetesen a gyorsabbakat etikusan elengedte, azonban csak ott, ahol ő nem vesztett időt. Az első pilótacsere kört Szuppinger zárta, aki 25 másodperc körül futotta köreit a csömöri aszfaltcsíkon, és tisztességgel helytállt a nagyok között. A csapattársak rendszeresen figyelték pályán száguldó társuk köridejeit a monitoron, és néha még jelezték is egy kanyarban, hogy jól megy, vagy rá kellene gyorsítani.

DSC_0272     DSC_0438

Pihenésre nem volt idő, ismét folytatódott a négyes váltója az ötödik etappal. 1 óra 20 perc környékén Horváth „szállt ismét a ringbe”. Szintén 24 mp-es köridő alá ment néhány alkalommal. Tartotta a csapat hetedik helyét. Baukó a váltót követően egy kisebb tömegbe került, azonban később tudta saját köreit is futni. A futam második óráját Sződy kezdte, aki  szintén kihasználva a kb. 20 percét a pályán, nem pihent és a megfelelő 23 vége 24 mp eleje közötti köridőt hozta, átlagban. Szuppinger 25.5-26 mp között mozgott, de egyenletességét megtartotta. A kilencedik záró etapot ismét Horváth teljesítette és végül a nyolcadik helyre hozta be gokartját és ért célba a harmadik órában. A csapat legjobb körideje 23.821 mp lett, 418 kört teljesített a csapat. Ez körül-belül 6 perccel több idő a pályán a 3 órából, mint a győztes csapaté.DSC_0377    DSC_0554

DSC_0350      DSC_0645

Nyilatkozatok a verseny után:

Sződy Szabolcs: „Igazán nagy élmény volt számomra ez a csapatverseny. Megterhelőbb volt, mint a bajnoki futamok. Egyrészről többet mentünk, a csapatból hárman kétszer 20 percet és Norbi összesen 60 percet. Voltak időszakok, amikor fáradtunk, de nem lehetett megállni, már csak a csapattársak és a közös teljesítmény miatt sem. Számítottam titkon egy ötödik hely környékére a végeredményt illetően. De a részvétel volt most a fontos, tetszett a verseny. Összességében az egész év jó volt. Maga a KartFarm EVO 6 bajnokság és ez a zárófutam is, így csapatban.   

 Baukó Levente: „Nekem is ez volt életem első endurance, tehát hosszú távú versenye. Összességében tetszett, jó csaták voltak, jók voltak a gépek ( gokartok ) is. A második etapom gyorsult egy picit. Viszont akkor volt a legmelegebb, természetesen a körülményekhez képest. De így megterhelőbb volt. Nem nagyon tudtam kivel menni. Volt egy kis csata, aztán kihívták a versenyzőt a bokszba, pilótacserére. Szinte időfutam lett a verseny egy része számomra. A pozíciónknak nem annyira örülök. Titkon reménykedtem egy harmadik helyben, de első versenynek jó volt, jövőre meg majd támadunk a dobogóért.”

 Szuppinger Szabolcs: Ez a futam volt számomra eddig a leges legjobb. Ebben csatáztam a legjobbakat. Gond csupán annyi volt, hogy néha egyszerre nyomtam a gáz és fékpedált. Illetve a folyamatos melegedés miatt a hidegebb aszfalt után a melegebben menni más volt, alkalmazkodni kellett. De nagyon köszönöm és örülök, hogy itt lehettem és részt vehettem ezen a csapatversenyen.”

 Horváth Norbert: „Én kezdtem az első etapot. Gyengén kezdtem el a rajtot, de később elkezdtem gyorsulni. Volt egy kis lökdösődés, dirr-durr… és a nézőknek is autóztam.” – nevet Norbi. „A végén már fáradtam kicsit, de így is jó volt ez a háromszor 20 perces etap.”

A Track Racing csapat jelenlegi fotósa, aki idén nem indult bajnoki futamon:

Sződy Zsolt:Véget ért a hosszú távú futam. Én a magam részéről élveztem. Fotóztam, videóztam, ide nem neveztem be. Érdekes volt, főleg, hogy 430 kört teljesített a győztes csapat… . De a mi csapatunk is 418 körrel, hát ezt kimondani is nehéz. Valójában ennyit gokartozni szép teljesítmény, és mindenkinek gratulálok. Azt láttam, hogy nagyon kellett figyelni az átüléseknél, illetve a két nem betervezett új rajt plusz izgalom volt. Azt gondolom, mindenképpen érdemes egy ilyen versenyen elindulni, mert nagy az élmény, meg az öröm. Persze, vannak akiknek az eredmény is.”

Kapcsolódó képek:

A visszajelzés le van zárva.

Készült: 2015 november 07 - 21:45. - Kategória: Egyéb
Hozzászólások követése a témában: RSS 2.0

 
Pillanatnyilag sem válaszok, snemPingek írása nem lehetséges.

A visszajelzés le van zárva.