Eső után győzelem

A Magyar Szlalom Bajnokság harmadik futama a Közép-európai szlalom bajnokság versenye is volt egyben, amelynek idén először a kecskeméti Gokart Ring adott otthont. Így megnőtt az résztvevők létszáma, szám szerint a szlalomosok mezőnye most 78 nevező volt, tizenegyen külföldi licensszel.

 A nap elején…

Szakadó esőben érkezett a gokart pálya területére minden csapat. Néhányan pavilonsátrakkal, mások ponyvával letakarva védték féltett kincseiket: a versenyautókat. Többségük nem cserélt még gumit, főleg a nagyok, akik inkább kivártak. Jól tették, ugyanis lassan-lassan felszakadozott a felhőzet, csökkent majd elállt az eső, és nemsokára kisütött a nap. Az autókat és az elázott felszereléseket rögtön szárították és felkészültek az edzésre.

Edzés    Zsolt

A Sződy fivérek sem döntötték még el, milyen gumikkal indulnak, de a pályabejárás során úgy látták, egyelőre maradt a mélyebb mintázatú sportgumi:

„Számítottunk esőre, de már az utazásunk során láttuk, nemhogy csökkenni fog az égi áldás, hanem csak erősödni. Felkészültünk egy vizes versenyre. Azonban már kezd felszáradni, de még mindig maradunk az eredeti guminál, amíg nem lesz teljesen száraz az aszfalt.” – döntöttek a srácok.

Mixi

A név mindenki számára ismerős, aki az autósportban jártas. Ördögh Miklós, azaz Mixi 41 éve versenyzik és kiemelkedő alakja a magyar autósportnak. Elsősorban rallye-versenyző. Most azonban a Track Racing vendégeként a csapat színeiben indul a csapat autójával, szlalomban: „Köszönöm, hogy a Track Racing csapat felkínálta ezt az autót. Legalább húsz éve nem voltam szlalom versenyen. Mindent elkövetek, hogy jó eredménnyel zárjunk.” – mondta Mixi.

Mixi rajt    Mixi

Ismét hárman a rajtvonalnál

A csapatból 307-es rajtszámmal Zsolt kezdte meg az első versenykörét. A pályán néhol még voltak vizes foltok, de a 14 colos gumikkal sem csúszkált már nagyon: „Itt-ott lehetett érezni, hogy még nem száraz a pálya, de kerültem a pocsolyákat a vetőkövek mellett. Szerintem jó lesz ezzel a szettel is menni, de később cserélhetünk gumikat.”– mondta az első kör után Zsolt. Körideje 2 perc 29 másodperc lett.

Szabolcs 321-es rajtszámmal indult: „Alapvetően nem volt gondom a körrel már az edzés alatt sem. A tempó megtartása és a rövid fékút fontos ezen a pályán.”- magyarázta Szabolcs, aki 2p 27 mp-es köridőt ért el.

Ördögh Mixi (414) most vezette élesben az autót, habár 41 éves pályafutása alatt jó pár márkát vezetett már: – „Nagyon jó az autó. Szép is, jó is, és jól meg van építve. Élmény volt vele menni. Várom a többi mért kört.” – hallhattuk az első kört követően Mixitől. Körideje 2:30 mp-es idő lett.

 Csapatdöntés

 A második kör következett. De mielőtt elkezdték volna, a Track Racing úgy döntött, el jött az idő a kerékcserére. Még Zsolt rajtja előtt, egy igen gyors kerékcserével felkerültek a Suzukira a slick gumik. Kissé sietve, de időben elkészültek és a startnál állt az autó.

A Suzuki jó rajtja után jobb időeredménnyel ért célba versenyzőjével, Zsolttal. Ez nem is lehet meglepő, hiszen a jó gumiválasztás az alapja a legtöbb autósportnak, kiemelhetően a szlalomnak. Ezért a 2:26-os köridővel ért célba, ami valamivel több, mint 3 másodperces javulás.

Szabolcs még ennél is gyorsabb volt. Bő 4 másodpercet vert előző körére és majdnem 2:24 alá kormányozta autóját. Mixi szintén bő 3 másodpercet javult második körében, így 2:26-os ideje igencsak komoly javulás volt.

Az ebédszünetben sokan a közeli, pontosabban a pálya épületében lévő étteremben ebédeltek. Nem sokkal a pihenő után a harmadik kört indították a Szervezők.

SzodyZsolt    SzodySzabolcs

Zsolt szinte ugyanazzal a tempóval ment, mint előtte: ”Csodálkoztam, hogy egy picit rontottam, de összességében az eredményen nem változtat, mivel Szabi eleve gyorsabb volt nálam a nap során. Ettől függetlenül minden jól ment, csak nem értem hol hozott körönként két másodpercet?” – értetlenkedett Zsolt kicsit. Körideje 2p 27mp lett.

Szabolcsnak sem sikerült arányaiban jobban a végső köre: „Nem volt rossz kör a harmadik sem. Itt is ahol tudtam, hoztam és gázpedálon volt a lábam. Azonban a második köröm igen jól sikerült, ezért itt elég volt ez a 2:25-ös idő is. Reményeim szerint  megnyertem a futamot.” -mondta bizakodva Szabolcs.

Mindkét Sződy egy másodpercet rontott előző köréhez képest.

2:29-es köridővel ért célba Mixi. De összességében elégedett volt: „A guminyomás kicsit alacsonyabb volt, mint az előző körben, de így is jól ment minden.”

Szlalom     Szabolcs

 Az eredmények

Az óvási idő kezdete előtt minden autó a Közép-európai (CEZ) futam miatt zárt parc fermében állt. Ezután 15 perccel – mivel óvás nem érkezett – megnyitott a parc fermé.

A díjkiosztón a testvérek közül ismét Szabolcs vehette át az első helyért járó kupát. Majd másodikként beérkező testvére, Sződy Zsolt, és Ördögh Mixi, aki harmadik lett.

 

Ponttáblázat (S1):

Sződy Szabolcs  28 pont

Sződy Zsolt        26 pont

Berente Gábor     6 pont

Ördögh Mixi        6 pont

Házi Ádám          5 pont

Dobogó     HáromKupa

A verseny napi összefoglalója:

 Sződy fivérek:

„Azt gondoltuk nehéz napunk lesz, mert esőben nem csak vezetni nehezebb, hanem előkészülni is. Ezt megúsztuk, mindannyian. A szlalom mezőnye száraz pályán, normál körülmények között mehetett egész nap. Nekünk is megfelelőbb volt, hiszen a slick gumikkal értünk el jobbnál-jobb köridőket és gyorsulhattunk. Igen meleg volt a kocsiban, az eső utáni párás idő miatt. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy Mixi a csapatunk színeiben versenyzett és méltó ellenfél volt minden körben. Örömmel láttuk a Track Racing-nél! A pálya vonalvezetése kedvező volt. Egy-két trükkös kanyartól eltekintve, meg volt a ritmusa. Könnyen kitapasztaltuk, de könnyen el is lehetett volna rontani. Ezzel a kettős győzelemmel igencsak megerősítettük az első és második helyünket a bajnokságban, de ez még csak a harmadik futam volt. A java még hátra van. Várjuk KakucsRinget ismét.” – számoltak be a nap eseményeiről örömmel a Sződy fivérek.

Ördögh Mixi:

Köszönet a Sződy testvéreknek, hogy mehettem a versenyautójukkal! Nagyszerű verseny volt! Örülök a serlegnek és gratulálok Szabolcsnak és Zsoltnak a kettős győzelemhez!” – zárta a napot jó kedvvel Mixi.

 Következik…

 Négy hét múlva megint Kakucsra látogat a mezőny. Július 3-án ott mérkőznek meg egymással a versenyzők az országos bajnokság keretein belül.

Kapcsolódó képek:

A visszajelzés le van zárva.

Készült: 2016 június 10 - 09:05. - Kategória: Egyéb
Hozzászólások követése a témában: RSS 2.0

 
Pillanatnyilag sem válaszok, snemPingek írása nem lehetséges.

A visszajelzés le van zárva.