Dupla futam Visontán

 Július 21-én, szombaton folytatódott a negyedik és ötödik futammal az Országos Szlalom Bajnokság. A Mátra lábánál elhelyezkedő visontai Gokartland adott helyszínt a dupla futam lebonyolítására. Az első versenyre 41 nevezés érkezett.

Korán reggel, még kissé felhős időben érkeztek meg a résztvevők a parc fermé-be, ahol nyugodt körülmények között készültek fel a hosszú napra.

A Track Racing csapat erre a napra három versenyzővel érkezett. Sződy Szabolcs és Sződy Zsolt mellett egy új versenyzőjük is debütált. Kész Tímea az első futamon még a nézők soraiból figyelte az eseményeket, így jobban megtapasztalta külsősként a versenynap menetét.

Közben a Sződy fivérek gyalogos pályabejárás után kapták meg rajtszámaikat, hogy megfuthassák az edzőköröket: „Évek óta versenyzünk már ezen a pályán, de még mindig okoz némi meglepetést. Vannak olyan kanyarok, ahol nehéz megtalálni a megfelelő ívet. Például azért, mert nem adja ki olyan jól, vagy „túlhajlik”. De kipróbáltuk, tudjuk, hol kell jobban figyelni.” – kezdték a fenti prológussal a testvérek.

A versenyzői eligazítás után megkezdődött a rajtoltatás. Szabolcs indult elsőként a testvérek közül, 301-es rajtszámmal. Egyenletes, óvatosabb tempóban érte el a 3 perc 51 másodperces köridőt.

Zsolt 313-as rajtszámmal indult és közel 4 mp-cel gyorsabb volt bátyjánál, 3:47-es idejével ért célba.

A második futamban Szabolcs másodpercre azonos időt teljesített: „Azt gondoltam mehetek egy gyorsabb kört, mint előzőleg. Amikor megnéztem az eredménylistát, meglepődtem, hogy hasonlóan 3:51-es időt futottam. Remélem a harmadik futamban javítok.” – mesélte Szabolcs.

Zsolt második körében rontott: „Egy másodperccel rosszabbat mentem, mint előzőleg, de még mindig elég jó köridőnek mondható. Meglátjuk a következő kört.” – nyilatkozott Zsolt.

A rövid ebédszünet után indították a harmadik mért kört. Szabolcs kiegyensúlyozott teljesítményét mutatva ismét, harmadszor is 3:51-es mért kört futott: „Nem értem, hogy lehetett mindhárom körben ugyanolyan köridőt futnom. Ez vagy jó, mert egyenletes, vagy rossz, mert mindhárom alkalommal csak ennyire voltam képes. Egy biztos, most ennyire futotta, nem tudtam gyorsabban menni.” – hallhattuk kicsit csalódottan Szabolcstól.

Zsolt ismét otthagyott a pályán 3 mp-et:” Biztonsági autózásom volt, mivel előző két köröm alapján már megfelelő köridőket mentem. Ezért nem volt nagy tétje ennek a körnek.” – így Zsolt.

A szűk félórás óvási idő eltelte után a díjkiosztó következett. Az S1 kategóriában Sződy Zsolt lett a második, majd Sződy Szabolcs a harmadik. Ezzel megerősítették első és második helyüket a bajnokságban.

 

Pihenés és összepakolás helyett a második versenyre készült fel minden résztvevő. 38-an neveztek a délutáni megmérettetésre. A pálya vonalvezetése maradt, csak fordítva mentek rajta a versenyzők és fordított indulási sorrendben. Így gyakorlatilag egy új pályát kellett megtanulniuk. Az edzőkörben okozott némi meglepetést, hogy ami délelőtt emelkedő volt, az délután lejtő lett.

A Track Racing csapat már három versenyzővel indult ezen a versenyen. Kész Tímea 316-os rajtszámmal vágott neki első versenykörének: „Mind az edzőkörben, mind a mért körökön Szabolcs ott ült mellettem és segített, irányított, amire nagy szükségem volt. Tapasztalatlan vagyok, nem ismerem a pálya határait, az autó határait, sőt a saját határaimat sem. Nagyon jó volt, hogy ott ült valaki mellettem a versenyen. Igazán jó élmény volt.” – nyilatkozta Tímea, a női versenyző, aki élete első szlalomos körén 4:25 mp-es köridejével ért célba.

Zsolt következett, aki a fordított vonalvezetésű pályával elégedett volt: „Visszafelé gyorsabban lehetett autózni, ez tetszett, mert jobban eltaláltam az ideális íveket. Szerintem lehet még gyorsulni.” – mondta el Zsolt.

Szabolcs első köre azonban nem sikerült fényesen: „Gyorsabb pálya volt most a fordított, de a gumik kicsit túlmelegedtek és a tapadás nem volt optimális. Ennek ellenére nem csúszkáltam, de hiszem, hogy jobb kört is tudok menni a továbbiakban.” – számolt be Szabolcs.

Második körében Tímea 7 másodperccel volt gyorsabb előző körénél. Ez nagy fejlődés volt számára. Időeredménye valamivel kevesebb, mint 4:18 mp lett.

A második körben Zsolt és Szabolcs is 3:42-es idővel ért célba. Így a harmadik kör döntött a fivérek között.

Tímea tovább javult: „Örömmel láttam, hogy még 10 mp-cel gyorsultam, így az első és a harmadik köröm között 17 mp lett a különbség. Örültem, hogy nem volt bójahibám és nem igazán akadtak gondok a pályán. A mért körök pedig egyre jobban sikerültek.” – mosolygott Tímea, akinek körideje 4:07 mp lett.

Zsolt záróköre fantasztikusan sikerült: „Mögöttem egy másik kategória versenyautója hajtott, nem akartam akadályozni. Ez ösztönzött, hogy nyomjam jobban a gázt. 3:38-as köridőmön én is meglepődtem.” – örült Zsolt.

Szabolcsot most az időjárás hátráltatta: „Kicsit vártam, hogy rajt előtt hűljön a motor és a gumik. Azonban elkezdett szemerkélni, majd a rajtnál esni az eső. Ezzel elszálltak az esélyek arra, hogy jobb köridőt fussak. Ezt tudomásul kellett vennem. A köridőm értelemszerűen rosszabb lett vizes pályán.” – nyilatkozott kissé csalódottan Szabolcs, akinek körideje 3:51 mp lett. Ismét, sokadszorra.

Az eső tovább esett, a díjkiosztót az óvási idő után nem a szabadban, hanem a gokart pálya épületének pihenőjében tartották meg. A helyezések nem változtak: Zsolt második, Szabolcs harmadik lett. Tímea negyedikként zárta első versenyét.

 

A Track Racing versenyzőinek napi összefoglalóját olvashatják:

 

„Ez a két futam nem ment olyan jól, mint ahogyan számítottam rá. Bár, egyenletesen mentem az első versenyen, mégsem tudtam jobb köridőket futni, és az óra mindig 3:51-nél állt meg. Sajnálom. A második versenynek reményekkel indultam, ami meg is villant, hiszen Zsoltival azonos köridőt futottunk. Aztán eleredt az eső, és nem volt további javítási lehetőség. A két versennyel viszont elég stabilan megerősítettem második helyemet a bajnokságban. Örülök, hogy semmilyen technikai gondunk nem volt egyik versenyen sem.” – összegezte a napot Szabolcs.

„Egész nap hátfájdalmakkal küzdöttem, ez nagyban nehezítette a versenyzést, de hála Istennek a teljesítményemet nem befolyásolta. Az első verseny számomra nem sikerült olyan jól a köridőket tekintve, de a délutáni versenyen körről-körre javultam. Nagyon elégedett voltam, hogy az utolsó körben meglepően jó köridőt autóztam. A bajnokságot ezzel a két második hellyel stabilan vezetem.”- értékelte a napot Zsolt.

„Az első versenyen nézőként vettem részt, de a szabadedzésen valamint Zsolt utolsó mért körén beülhettem mellé, ami nagy segítség volt. És persze élmény is. Délután, ahogy közeledett az időpont, amikor már nekem kellett vezetnem, egyre inkább előjött az izgalom. Körről-körre elég sokat sikerült javítanom, ami engem is meglepett, és ez igazán jó érzés. Összességében egy nagyon jó nap volt. Élveztem. Örülök, hogy részt vehettem benne.”- összegezte a napot Tímea.

Következő futam várhatóan Kecskeméten lesz augusztus 25-én.

Kapcsolódó képek:

A visszajelzés le van zárva.

Készült: 2012 július 24 - 13:55. - Kategória: Versenyeink
Hozzászólások követése a témában: RSS 2.0

 
Pillanatnyilag sem válaszok, snemPingek írása nem lehetséges.

A visszajelzés le van zárva.