Debütálás a Kart Farm Kupán

Április 4-én nyitotta meg kapuit a csömöri Gokart Farm a bajnokság számára. A több éves múlttal rendelkező Kart Farm Kupa 2015-ben is bővelkedhetett a sok nevezővel és nézőivel. A szombati versenyre összesen 38 induló érkezett. Súlycsoportonként három kategóriát jelöltek meg a Szervezők, de volt aki kettő vagy három kategóriában is indult a megfelelő súlyozással.

Kategóriák: 1. csoport: 65- kg-ig, 2. csoport: 65-80 kg-ig, 3. csoport: 90 kg felett

Sződy Szabolcs, a Track Racing csapat versenyzője idén szakágat váltott. Okáról és a felkészülésről már beszámolt korábban, a teszt után. A pályára jó korán érkezett, mert újonc lévén szoknia kellett az új atmoszférát és a szabályok megismerésére is szánt időt:

„Egy héttel korábban amit lehetett leszimuláltunk a teszten. Most viszont jön a mélyvíz. Fogalmam sincs egyelőre mik az erőviszonyok, hogy fogok menni a futamokon. Tervezek egy óvatosabb, de intenzív versenyzést. A pályát, a gokartokat már ismerem, lássuk milyen lesz az éles futam.” – kezdte a napot Szabolcs, láthatóan felkészülten.

A versenynap egy mérlegeléssel – ahol a versenyző súlya alapján derül ki, hogy mennyi ballasztot visz magával a gokartban a minimum súlyhoz – és a nevezéssel kezdődött. Szabolcs a kettes kategóriában indult. A nem kötelező, de hasznos szabadedzés 6 perces futamán a pálya reggel sorsolt vonalvezetését, a gokartokat és nem utolsó sorban a gumikat próbálgatták a versenyzők. Volt olyan induló, aki többször is edzett.

DSC_0380          DSC_0281

A versenyzői eligazítás során ismertették az alapvető szabályokat, majd kérdéseket is feltehettek a résztvevők, legfőképp az újoncok. Az időmérő edzéseken minden kategória indulója azonos gokarttal ment. Egyszerre csak egy-egy jármű, mindhárom kategóriából.

Szabolcs az időmérő után így nyilatkozott: ”A pálya vonalvezetése érdekes, de megtanulható. A gokart kicsit csúszkált, ez nagy valószínűséggel a pár fokos aszfalt miatt lehetett. Hűvös volt még. A legjobb mért körömmel nem vagyok túlzottan elégedett. De megpróbálok jól rajtolni majd az első futamon.” – tervezett Szabolcs.

A kettes kategória indulóit „A” és „B” döntőre osztották el a népes mezőny miatt, 7-7 indulóval. Szabolcs öt mért edzőköréből 28:5 másodperces idejével a „B” csoportban a 6. helyről rajtolt a két felvezető kör után. A gokartok közül a 3-as rajtszámút húzta a 25 körös futamra. A jó rajt után Szabolcs az első kanyarban már az ötödik helyen állt. Azonban az első körben piros zászlót lengettek a futam leállítására. Az ötödik helyről rajtoló 1-es számú gokartos járműve megállt, ezért egy gyors cserét beiktatva újra rajtolt a mezőny. Szabolcs ismét az ötödikként kanyarodott be, majd néhány körrel később megelőzte a negyedik helyen álló versenyzőtársát is. Itt izgalmas csatába kezdett a 7-es rajtszámú női versenyzővel. Az előzést megpróbálva, egy pillanatra a gokartos és a pálya szélén lévő gumisor közé szorult, de lendületben maradva helyezését is megtartotta. Ezúttal megpróbálta tempóját tartani és befogni a harmadik helyen álló versenyzőt. Azonban a támadás mellett hátrafelé is kellett figyelnie, mert a 6-os számú folyamatosan előzni próbálta. Így egy ponton eljött a lehetőség, hogy Szabolcs megelőzze a 9-est és így harmadik helyre állhatott, majd itt is fejezte be a futamot. A 7-es számú gokartos már a második helyen állt ekkor.

DSC_0219            DSC_0227

„Izgalmas verseny volt. A két rajt ugyanolyan jól sikerült, ez köszönhető a könnyű súlyomnak is. Aztán jöttem felfelé a hatodik rajthelyről. Ötödik, negyedik és végül a harmadik helyre. Ez a csoportban a tizediket jelenti, de kezdetnek nem rossz. Volt kaland, azt hiszem elég jól előztem, tetszett a futam. Várom a másodikat is.” – mesélte a futam izgalmait Szabolcs.

A kisebb pihenő után, a második időmérő edzés következett. Itt most csak egyetlen kör eredménye alapján dőlt el a rajthelyek sorsa. Szabolcs 28.7 mp-es idejével az ötödik helyről indult a 15 körös versenyen 8-as számú gokartjával.

A sima rajtot követően az 1-es gokartos / a korábbi futamon 6-os / ügyesen tartotta és védte a negyedik helyét. Pár alkalommal lett volna esély megelőzni, de Szabolcs másképp döntött: „Sajnos, a második futamom már nem sikerült olyan jól. A rajt után nagyon közel voltam a negyedik helyen álló versenyzőhöz, kétszer majdnem sikerült is megelőzni. Azonban kockázatosnak ítéltem meg egyszer, mert nem fértem volna be a lassítóhoz. Máskor meg gyorsabb volt a kanyarban nálam, nem volt elég táv beférnem elé. Így most maradt az ötödik hely. De ez sem rossz teljesítmény az első versenynapon.” – nyilatkozta a Track Racing versenyzője.

DSC_0388              DSC_0330

A nyitófutamok összefoglalóját olvashatják a debütáló versenyzőtől:

„Kellemes élmény volt ez az első versenynap. Jó hangulatú, izgalmas futamokon vettem részt és láttam is másokét. Nagyon jó nézni a többiek élre menő küzdelmeit, aztán pár perc múlva megélni, amikor a saját futamomon száguldozom már. Azt gondolom, elsőre elég jól sikerült, volt néhány komolyabb előzésem, villantottam azért párszor. De a második verseny után kissé csalódott voltam. Ott nem tudtam előrébb lépni. Három hét múlva megpróbálok még jobban menni és várom, hogy melegebb időben versenyezhessünk. Motivált vagyok a bajnokságot illetően.” – foglalta össze a nap eseményeit Szabolcs.

 

Kapcsolódó képek:

A visszajelzés le van zárva.

Készült: 2015 április 08 - 20:16. - Kategória: Egyéb
Hozzászólások követése a témában: RSS 2.0

 
Pillanatnyilag sem válaszok, snemPingek írása nem lehetséges.

A visszajelzés le van zárva.